Jak šetřit vodou v domácnosti?

Šetření vodou v domácnosti je důležité z několika důvodů - pomáhá udržet vodu jako omezený zdroj a ušetřit náklady na vodné a stočné. Zde je několik tipů, jak šetřit vodou v domácnosti:

  1. Instalace úsporného perlátoru na vodovodní baterii

Úsporný perlátor na vodovodní baterii umožňuje snížit tok vody, aniž by byl omezen výkon kohoutu. To znamená, že můžete používat kohoutek a přitom šetřit vodu. Většina úsporných perlátorů lze snadno namontovat na existující kohouty, takže se jedná o rychlý a snadný způsob, jak šetřit vodou.

  1. Zkontrolujte kohouty a vodovodní instalaci

Pravidelně kontrolujte své vodovodní kohoutky a vodovodní instalace, aby se ujistili, že netečou. I malá kapající tryska může způsobit velké ztráty vody v průběhu času. Pokud najdete nějakou únik vody, co nejdříve ho opravte.

  1. Používejte správně pračku a myčku nádobí

Pračky a myčky nádobí mohou spotřebovat velké množství vody. Zkuste je používat efektivněji - plňte je úplně a používejte pouze potřebné množství vody pro danou náplň.

  1. Změňte návyky

Můžete také změnit některé návyky, které vám pomohou šetřit vodou. Například zkrátit délku sprchy nebo zapnout vodu pouze tehdy, když ji opravdu potřebujete. Můžete také používat vodu z mytí ovoce a zeleniny k zalévání rostlin.

  1. Chytejte dešťovou vodu

Pokud máte možnost, zachytávejte dešťovou vodu a používejte ji pro zalévání rostlin nebo splachování toalety. Tímto způsobem můžete ušetřit vodu a zároveň snížit vaše náklady na vodu.

 

Šetření vodou v domácnosti může být snadné a přitom účinné. Malé změny v chování a nákupu vybavení mohou výrazně snížit spotřebu vody. Instalace úsporných perlátorů a kontrolování kohoutů jsou rychlé a snadné kroky, které mohou být provedeny bez většího úsilí.

Pokud máte v domácnosti starší zařízení, jako jsou staré toalety nebo sprchové hlavice, může být výhodné je vyměnit za nová úsporná zařízení. Tyto moderní zařízení nabízejí vynikající účinnost, ale stále zachovávají vysokou úroveň výkonu.

Další krokem může být výměna koupací vany za sprchový kout, který může spotřebovat až o 50% méně vody. Sprchové hlavice s nízkým průtokem jsou také skvělým řešením, které mohou snížit spotřebu vody o 25-60%.

Změna návyků může být také velmi efektivní při šetření vodou. Například zavření kohoutu během čištění zubů může ušetřit až 9 litrů vody za minutu. Snížení délky sprchování o 2 minuty denně může ušetřit až 19 litrů vody za den a 7000 litrů vody za rok.

V neposlední řadě může být také užitečné zachytávat dešťovou vodu. To lze snadno provést instalací nádrže na zachycení dešťové vody, kterou můžete poté používat na zalévání rostlin a splachování toalet.

Celkově lze říci, že šetření vodou v domácnosti je důležité nejen z hlediska ochrany životního prostředí, ale také z finančního hlediska. Malé kroky, jako je instalace úsporných perlátorů nebo snížení délky sprchování, mohou v průběhu času vést k velkým úsporám vody i peněz.